Bolha és kullancs prevenció

Bolha- és kullancs elleni védekezés

    Az egyik legelterjedtebb külső élősködő a bolha, mely számos problémát okoz kedvencünknek, mint pl. a kínzó viszketés, bolhanyál allergia, de számos belső élősködőnek is közti gazdája. A bolhák rendkívül ellenálló élősködők, szélsőséges időjárási körülmények között is képesek életben maradni. Ráadásul az elmúlt tíz évben a téli időszak megrövidülése, a 0 celsius fok feletti napok számának a növekedése elősegítette a bolhák elterjedését Európában. Emiatt már télen is számolni kell a bolhák jelenlétével kedvenceinken. A városi környezet is különösen kedvez a bolhák egyik állatról a másikra való terjedésének (beszűkült élettér, kutyafuttatók, közös kutyasétáltatások). Mindezekből következik, hogy olyan állattartónál is felmerül a bolhásság problémája, ahol korábban nem volt jellemző.

    Szerencsére számos módszer létezik a védekezésre illetve a kezelésre. Léteznek olcsóbb készítmények, melyek csak bolhák ellen hatékonyak, de drágább, kombinált készítmények is rendelkezésre állnak, melyek kullancsok és szúnyogok ellen is védelmet nyújtanak. Mivel az utóbbiak is veszélyes betegségeket terjeszthetnek (Lyme-kór, babesiosis, szív-és bőrférgesség), ezért nagyobb biztonságot nyújt az ilyen – kombinált – készítmények választása.

Felmerül a kérdés, hogy e rengeteg szer közül melyik is lenne a legmegfelelőbb kedvencének. A szer kiválasztása alapos mérlegelést igényel, mivel minden egyed más, más körülmények között él. Fontos szempont az alkalmazott eszközök vízállóságának kérdése is. A három legfontosabb és leghatékonyabb alkalmazási mód:

• spot on (cseppek)
• nyakörv
• tabletta

A döntésben és a  szívesen segítséget nyújtunk Önnek rendelőnkben….