Bőr- és szív-féregesség: Mit tegyek, miért fontos, mit kell tudni?

12878_szunyog

Mit kell Önnek tennie?  Tömören, röviden.

Kora tavasszal jelentkezni egy vérvételre az állatorvosánál, majd negatív lelet esetén megkezdeni a szabályos időnként történő szúnyog-távoltartó kezelést, valamint a fertőződés-megakadályozó kezelést. 

Hat hónap elteltével ismételt vérvétel, negatív esetben folytatni bátran a kezelést.

mikrofilaria a vérben

Miért fontos Nekem, hogy kedvencem ne legyen bőr- és szívféreg fertőzött?

 

           Fontos foglalkozni a szív- és bőrférgesség elleni védekezéssel, mivel Magyarországon is egyre elterjedtebb parazita fertőzés. Mindkettőt szúnyogok terjesztik, ezért a védekezést ezek tavaszi megjelenése előtt kell elkezdeni, hogy megóvjuk kisbarátainkat. A bőrférgek egyszerűen kibújhatnak a mellettünk szundikáló kedvencünkből, váratlanul megzavarva nyugalmunkat. A szívféreg, mivel az állat szívében éldegél, elhullást okozhat. A dolgokat megelőzni az életben általában könnyebb. A védekezéssel környezetét is védi, mert hozzájárul lakóterülete parazitamentesítéséhez.

 

 

Mit kell tudni? Részletesebben.

 

                    Mielőtt megfelelően védekeznénk, ki kell deríteni, hogy négylábu társa fertőzött-e valamelyik betegséggel, mert a védekezés eszközei a gyógykezelés eszközei is gyakran, fertőzöttség esetén azok szakszerűtlen alkalmazása életveszélyes állapotot idézhet elő.

Rendelőnk a következőket javasolja:

            Első lépésként vért veszünk kedvencéből, hogy megállapítsuk, vannak-e a vérében mikrofiláriák, melyek a kifejlett férgek fejlődési alakjai. Ez az un Knott-mikroszkópos vizsgálat.

         Ha nincsenek mikrofiláriák kedvencünk vérében, akkor havonta megelőző készítményekkel kell kezelnünk, hogy megvédjük a fertőzéstől. Ennek a megelőző kezelésnek a része egy a lárvákat elpusztító készítmény (tabletta vagy spot on csepp) és a szúnyogokat távoltartó készítmény (nyakörv vagy spot on csepp). Hat hónap múlva végzünk kontroll vérvizsgálatot, hogy újra leteszteljük kedvencünket, hiszen az első vérvétel idején lehettek a szervezetében még nem kifejlett férgek, amelyek még nem ürítettek mikrofiláriákat, melyeket kimutathattunk volna. Ha a második vérvizsgálattal sem találunk mikrofiláriákat, és a hat hónap alatt precízen védekeztünk, akkor kedvencünk nem fertőzött és nincs más teendőnk, csak az említett megelőzés folytatásáról gondoskodni.

           Amennyiben található mikrofilária az állat vérében, egy másfajta laboratóriumi teszt vizsgálat szükséges a szív- és bőrféregesség elkülönítésére, mivel mikroszkópos vizsgálattal sajnos ez nem dönthető el egyértelműen, és a két fertőzés ellen másképpen kell fellépni. Ha szívférgességre pozitív és az állat az arra jellemző klinikai tüneteket mutat, szív-ultrahang és röntgenvizsgálatot végzünk. Ezután gyógykezelünk.

         Ha található kedvencünk vérében mikrofilária, de szívférgességre negatív a laboratóriumi vizsgálat és nem mutat arra jellemző klinikai tüneteket, akkor inkább a bőrférgességet valószínűsítjük. Ennél a betegségnél a kifejlett férgek a bőr alatti kötőszövetben találhatók, általában tünetmentes csomók formájában. Ezek ritkán okozhatnak vakarózást, szőrhullást. A férgek esetenként spontán kibújhatnak kedvencünk bőréből (saját páciensünk esetében is megtörtént, Óbudán). Az állatorvos ivartalanítási vagy egyéb műtét közben találkozik “szembejövő” (szintén saját tapasztalat) féregpéldányokkal. Mint már fentebb említettük, ezek a találkozók riadalmat kelthetnek bennünk, a kifejlett szívféreg pedig el is pusztíthatja kisbarátainkat.